Sigma Speedster és Lighster lámpáim tesztje

2014.10.29.

Olaf írása a holkerekparozzak.hu weboldalon olvasható teljes hosszában.

Az idén nagy beruházást tettem világítás ügyében, ezek tapasztalatait osztom most meg veletek.
A 8-10 éve vásárolt szupi CatEye lámpám az idén megadta magát, így új fényforrás után kellett néznem. Mivel egyre többet tekerek éjszaka és bűnös módon nem vetem meg az éjszakai terepkerékpározás izgalmait, így egy igen nagy teljesítményű, megbízható lámpát akartam beszerezni. A megbízhatóság fő szempont volt, így én a hazánkban kapható „noname" kínai aksis lámpákat kihagytam. Valami neves gyártó lámpájára pályáztam. Megnéztem a többek között korábbi lámpám gyártójának termékeit is, de az idén nekem a SIGMA termékei voltak a legszimpatikusabbak.

Nagy fényerő és hosszú élettartam a dilemma, amit nehéz megoldani.
Számba véve a legfontosabb tulajdonságokat a nagy fényerőt és a hosszú élettartamot, rájöttem, hogy nem is olyan könnyű lámpát találni számomra. Ráadásul ebből a két tulajdonságból nem nagyon tudtam engedni. Nagy fényerőre és a messzire való világításhoz az éjszakai terepezéshez volt szükségem , még a hosszú élettartamra a tervezett éjszakai Balaton kerüléshez és egyéb csomagos túráim miatt lett volna szükségem.

A nehéz kérdést végül két lámpa vásárlásával oldottam meg. A szerencsés választottak a SIGMA SPEEDSTER és a SIGMA LIGHSTER lett. Az alábbiakban ezeket mutatom be nektek több száz éjszakai kilométerrel a hátam mögött.

SIGMA SPEEDSTER lámpa - ami átvilágít a falon
A lámpa 1 db! LED-el rendelkezik, de ez egyáltalán nem gátolja abban, hogy akár 100 m!-re is fényt varázsoljon elém éjszaka. Minél magasabbra állítom a lámpát annál messzebb látok vele.

141030 Sigma Olaf 1

Városi, országúti használatra nem ajánlom, mivel a szemből jövőket rettenetesen elvakítja. Tekertem vele aszfalton és folyamatosan a lámpa szögét állítgattam fel-le, hogy a szemből jövőket ne vakítsam el. Ez nem vicc kipróbáltam kíváncsiságból, hogy milyen szembetalálkozni vele. Hát igen vakító. (Mondjuk, ha egy autós a reflektorát felkapcsolva hajt feléd, és te ezzel, akkor gyorsan átgondolja a helyzetet.)

A SPEEDSTER egyébként 3 fényerősséget tud, a gyári adatok szerint a legkisebben 9 és fél órát, a legerősebb fokozat 2 és fél órát. Én kíváncsiságból lemértem a legerősebb fokozatot és 3 és fél óra jött ki. Gondolom ez az akku öregedésével majd csökken.

141030 Sigma Olaf 2

 A teljes cikket a holkerekparozzak.hu oldalon olvashatod

HU | RO