Ritchey 2015: könnyű, merev, klasszikus

2014.10.15.

Írta: Takács Tamás. Az eredeti cikk a  Bikemag.hu-n olvasható.

Mit kínál Tom Ritchey 2015-re? Nos, a kormányok, stucnik, nyergek között mountain bike és országúti vonalon is találunk újdonságokat, sőt igazi csemegékkel is szolgálhatunk, ami az acél kerékpárvázakat illeti…

 
 
A kiegészítők között ezúttal nem a szuperkönnyű cuccok kerültek előtérbe, ebből a szempontból már nehéz felülmúlni a Ritchey WCS és Superlogic alkatrészeket. Utóbbi szériában nem is egy súlyrekorder az egyik legfigyelemreméltóbb újdonság, ugyanis a 125 grammos karbon SuperLogic stucni tervezésekor inkább a merevséget javították, hogy a kormányt tépő sprinterek is megelégedéssel használhassák.

 
Szintén vannak új fejlesztések karbonból a keményebb mountain bike vonalat célzó Trail szériában, például új kormányok, amelyek még nagyobb terhelést bírnak a hiperkönnyű „sima” Ritchey WCS modelleknél.
 
 
A nagyobb merevség érdekében megnőtt a befogóméret is, egyes Trail kormányok, stucnik 35 mm-es befogómérettel szabvány szerint készülnek, ami már kezd elterjedni ebben a kategóriában. A kis enduró stucni pedig esztétikailag sem utolsó darab, s 45 mm-es hossztól kapható, lévén a rövidebb stucni-hosszabb felsőcsővel is divat mostanában.
 
 
A minimalista cross countrysok is örülhetnek, ugyanis számukra készül egy karbon-kompozit egybeépített kormány-stucni elem, amivel a hatalmas feliratnak köszönhetően a márka szerelmesei is kifejezhetik identitásukat, nem mellesleg csavarodási merevsége szinte felülmúlhatatlan.
 
 
A Ritchey nyeregszáraknál össze sem tudjuk már számolni, hányféle befogófejet különböztetünk meg, amit kiemelnénk, az új Link System. Ezt eredetileg a monorail nyergekhez fejlesztették, de adapterrel a hagyományos sínes nyergek is felszerelhetők rá.
 
 
Természetesen választhatunk hozzá könnyű Ritchey monolink nyerget is, a SuperLogic Vector Evo-t, ami a mérlegen mindössze 130 grammot nyom.
 
 
És ha ez még nem elég, akkor ott a SuperLogic Carbon Link nyeregszár a szintén más szabványú karbon sínt használó nyereggel.
 
 
A retro szerelmesei – és sokan vannak ilyenek, egyre több drága acél kerékpár szaladgál az utakon – már teljes Ritchey-kollekcióból válogathatnak: króm fényezésű kormányok, stucnik, nyeregszárak, bőrszínű vagy fekete nyergek, bandázs, markolat javíthatják a bringák összképét.
 
Na és akkor, ha már acél kerékpárok…
 
Kezdjük a mountain bike-oknál, hiszen 29-es és 650b kerékméretű Ritchey vázra is építhetünk bicajt. A klasszikus piros-fehér-kék Ritchey-színeknek 2015-re búcsút inthetünk, helyette fekete és világoskék lesz a menő, és persze az acél, amiből kb. 2 kilogrammos, de rendkívül kényelmes vázak nyerhetők.
 
 
A 27,5-es P-650B-n az új szín mellett a homlokcső kialakítás változott, tapered (kúpos) villanyakat fogad 2015-től. A kék-vörös színkombinációról megoszlottak köztünk is a vélemények, az igazi Ritchey-rajongók biztosan szeretni fogják…
 
 
A 29-es mountain bike-nak, a P29er-nek változik a papucskialakítása, sima ejtőpapucsosra egyszerűsödött az állíthatóhoz képest. A geometria alapján a képen is látható Ritchey karbon merev villákkal, vagy telóval is használható.
 
 
A kultikus cyclocross bringa, a Frischknecht-fémjelezte piros SwissCross áldozatul esett a „sötét erőknek”, az egyre jobban domináló tárcsafékes kialakítással és fekete színben is készül majd. A részletmegoldások továbbra is kiváló minőségről árulkodnak.
 
Triplán húzott Ritchey Logic II csövekből áll össze, drop in csapágyat fogadó homlokcsővel, a vázat és a villát úgy alakították, hogy elöl 160mm-es, hátul akár 140 mm-es tárcsákat is felszerelhetünk az agyra, hidraulikus vagy mechanikus rendszerrel is kompatibilis.
 
 
Persze szólnunk kell a legtöbb stand elmaradhatatlan idei kellékéről, a fatbike-ról is, amely Tom bácsinál a Ritchey Commando nevet kapta a keresztségben. Promóciós célból én megkörnyékezném vele Arnold Schwarzenegger kormányzó urat, biztos tetszene neki, és a kaliforniai homokban sem utolsó játékszer…
 
 
S ha már filmsztárok, ne feledkezzünk meg a csodálatos Pókemberről sem, aki a Demo Day-en Superman módjára repült el a tűzpiros SwissCross cyclocross géppel, amit a fentebb bemutatott tárcsás változat mellett továbbra is elérhető majd a virtigli krosszosoknak!
HU | RO