MERIDA ONE-TWENTY 2015 „tudnivalók”

2014.09.22.
A 120-130 mm-es rugóútas mountain bike-ok önálló kategóriává nőtték ki magukat. Akik először vesznek összteleszkópos kerékpárt, rendszerint ilyet választanak, így ez az egyik legnagyobb eladási számot mutató szegmens nemzetközileg. A magyarázat egyszerű: minden területen bevethető, a legjobb egyensúlyt kínálva a felfelé és a lefelé haladáshoz. Hosszú túrákra, többnapos hegyi tekerésekre, maraton versenyekre, single trail-kalandozásokhoz is alkalmas, ha szükséged van egy kis extra kényelemre, vagy csak a munka utáni tekerésre rázós terepen. A valódi hegyikerékpározásról szól ez a kategória.
 
140924 one twenty 2
 
A trail-bringázás elterjedése és az ilyen kerékpárok térhódításának oka egyszerű. Ezek a mountain bike-ok jól mennek felfelé, a hatékony felfüggesztésnek köszönhetően jobban alkalmazkodnak a terephez, mint valaha. A bringások azt kérdezik maguktól, miért választanának nagyobb rugóutas (140-, 150- vagy 160 mm) gépet, amikor lehet egy karcsúbb, könnyebb kerékpárjuk, amivel hasonlóan jól mennek lefelé, mint a „nagybiciklikkel”. A rövidebb rugóutas bringák mellett szól a „játékosság” a könnyebb kezelhetőség, kisebb erővel mozgathatók, mint a „nagytesók”. Úgy tűnik, az enduró-hepp után ez a kategória robbanhat nagyot a kerékpárpiacon.
 
7_900_blue
Merida One-Twenty 7.900
Terméklap
 
Mi fontos a klasszikus 120/130 mm fully-vásárló számára?
 • ár
 • kinézet
 • méretek – alacsony átlépési magasság
 • zárható rugózás elöl és hátul
 
A trail bringások számára a következő faktorok is nagyon fontosak:
 • geometria
 • a felfüggesztés és a villa teljesítménye
 
 
A klasszikus célcsoportban egyértelmű, hogy az ár és a kinézet alapján választanak. Ha ebből a két szempontból nem versenyképes egy kerékpár, nem lesznek jók az eladási adatok. Ezután következik, hogy a vásárló biztonságosan és kényelmesen akarja érezni magát a bringán. Az átlépési magasság itt kulcsfontosságú, különösen a kezdőket elrettentheti a magasan lévő felsőcső. Európában a zárható első és hátsó csillapítás is fontos, a felhasználók nem akarnak energiát pazarolni a sík terepen, kevésbé rázós erdei ösvényeken, ahol sokat használják a bringát.
 
Szintén fontos téma a kerékméret. Az utóbbi években a 29-esek domináltak ebben a kategóriában. De a 27,5-es forradalom következtében egyre több gyártó rukkol elő ilyen kerekekkel a szegmensben. A 2014-es Eurobike-on rengeteg játékosabb 27,5-es rövid rugóutas bringát láthattunk. 
 
140924 one twenty 6
 
Az új One-Twenty kerékpároknál meg kell különböztetnünk a LITE és a TFS verziókat. A LITE modellekben 130 mm-es villa van kúpos(tapered) fejcsővel, a TFS-ben 120 mm-es villa hengeres fejcsővel és egyszerűbb a felsőcsöve is. A különbségek miatt jön ki a TFS széria kedvezőbb ára. A One-Twenty 120 mm-es rugóútja egyébként nagyobbnak érződik az úszó (Float Link) rugóstag megoldásnak és a FOX rugóstag karakterisztikájának köszönhetően. Progresszívebb lesz a rugóút is, a végén pedig felkeményedik, kisebb eséllyel koppan fel a tag. 
 
140924 one twenty 3
 
Fontos, hogy a One-Twenty felfelé is jó teljesítményre képes. A kerékpár két lánctányéros hajtóműhöz lett optimalizálva, úgy, hogy ha a lánc elöl kistányéron, hátul pedig a nagyobb fogakon van, szinte egyáltalán nem mozdul be a felfüggesztés pedálozás hatására. A fékezés is sokkal kevésbé befolyásolja a felfüggesztés működését, mint ahogy az össztelósoknál szokásos, és a „pedálvisszarúgás-effektust” is sikerült minimálisra csökkenteni. 
 
140924 one twenty 4
 
A geometria szempontjából a One-Twenty ugyanazt a koncepciót követi, mint a One-Forty vagy az új One-Sixty. Hosszabb felsőcső és rövidebb stucni. A kisebb méretű bringák 60 mm-es kormányszárat, míg az M, L és XL méretek 70 mm-eset kapnak. A One-Forty-hoz képest ezek egy centiméterrel hosszabbak, a mászáshoz alkalmasabb pozíció érdekében. A rövidebb stucnikat szélesebb kormánnyal kombináljuk, ami általában 730 mm-est jelent, a női modelleknél 700 mm-est.
 
140924 one twenty 5
 
Páran kérdezhetnék, hogy relatíve miért ilyen hosszú – 440 mm-es – a láncvilla? A válasz, hogy ezt a kerékpárt arra tervezték, hogy hasonlóan jó legyen lefelé és felfelé is, ha pedig túl rövid a láncvilla, akkor – különösen a magasabb – bringások súlypontja túlságosan a hátsó tengely fölé kerül, ami mászásnál sem jó, nincs elég terhelés az első keréken, valamint a lejtőzés is stabilabb a hosszabb láncvillával. Mindez megint csak a kevésbé tapasztalt bringásoknak jelent segítséget, a teljes geometria tervezésénél főképpen a kiegyensúlyozottságra törekedtünk.
 
140924 one twenty 1
 
A korábbi One-Twenty modellnél többen panaszkodtak a zajos fékekre, ezt a kisebb rezonancia érdekében dupla csapágyazással oldottuk meg a tám- és láncvillák forgáspontjánál a bal oldalon. A hátsó háromszög merevségét a 142x12 mm-es átmenőtengely is növeli. A hátsó fékvezetéket kivéve megoldottuk a bowdenek vázon belüli elvezetését is(Down Tube Exit), és a könnyebb szerelhetőség érdekében az alsócső alján egy nagy nyílást alakítottunk ki, továbbá szerelési segédanyagok állnak rendelkezésre.
 
 
Összefoglalva az új One-Twenty:
 • Két változat- LITE (130 mm rugóút elöl) TFS (120 mm rugóút elöl)
 • Úszó rugóstag
 • 120+ hátsó rugóút (LITE és TFS)
 • Nagyon jól kihasználható a rugóút középső tartománya
 • Érzékeny felfüggesztés
 • Nincs felkoppanás
 • Elenyésző pedál-visszarúgás
 • Pedálozásra semleges – nem mozdul be a felfüggesztés
 • Design – karcsúbb alsócső / jobban eloszlanak az erőhatások az ülőcső közepén lévő forgáspont miatt
 • 27,5” kerekek
 • 180 mm postmount fékkonzolok
 • Double Stop / Guided Remote kábelvezetés
 • Dupla csapágyazás a fékzaj csökkentésére
 • Belső bowdenvezetés
 • Jó sárférőhely 2.35”-ös gumival is
 • Modern geometria koncepció – hosszú felsőcső, rövid stucni
 • a Lite verziónál kúpos fejcső
 • Meredek üléscső-szög: 74.5°
 • Laza fejcsőszög: 68°
 
Design:
Ahogy korábban említettük, az eladhatóság szempontjából nagyon fontos faktor a design. Az új One-Twenty nagyon különleges csőformákkal készül, melyeket csak hydrofroming eljárással lehet létrehozni. A LITE és a TFS változatok váza is nagyrészt ugyanazokból a csövekből áll össze, csak a felső- és a fejcső különbözik, a LITE-nál ezek is „hidroformázottak”. Szintén említettük már, hogy nagyon fontos az alacsony átlépési magasság, aminek érdekében a lehető legalacsonyabbra helyeztük a középrészt, és egy hajlítást tettünk a felsőcsőbe. A formatervnél fontos volt az is, hogy könnyű benyomást keltsen a kerékpár, minden cső karcsúbb, mint a korábbi modell esetében.
HU | RO