Merida MTB újdonságok 2015-ben

2014.08.24.
ONE-TWENTY, RIDE DISC és WARP TRI a MERIDA jövő évi palettája élén
 
Miután 2014-re szinte teljesen felfrissítették a Merida palettát, a 2015-ös újdonságoknál a részletekre érdemes figyelni. Persze azért két vadonatúj fejlesztésű bringa is akad: a ONE-TWENTY maraton-fully és a RIDE DISC, a tárcsafékes karbon országúti, utóbbi a cég legelső tárcsafékekkel szerelt országúti kerékpárja. A triatlon szektorban a Lampre-Merida Team időfutam-bringája, a WARP TT alapjain elkészült WARP TRI modellel kíván tovább erősödni a Merida.
 
Az új 27.5"-os össztelós, a ONE-TWENTY neve alapján azt gondolhatják, hogy a korábbi modell továbbgondolásáról van szó, de ez a 120 mm rugóúttal rendelkező maraton/túra mountain bike egy teljesen új fejlesztés. Az utolsó csavarig újraterveztük a ONE-TWENTY legújabb generációját – magyarázza Juergen Falke, a Merida főkonstruktőre.  – Ez a kerékpár nem a régebbi modell 27.5"-os kerekekkel, hanem egy teljesen új projekt. A felfüggesztés egy fő forgáspontos rendszer, „lebegő rugóstaggal” megtámogatva. Ez a koncepció megnövekedett érzékenységet és állíthatóságot eredményez. Sokoldalú felhasználás, mindig hibátlanul működik, hatékony felfüggesztés, egyszerre pontos és biztonságos kezelhetőség – az új ONE TWENTY talán a leginkább univerzális kerékpár a teljes kínálatunkban – teszi hozzá lelkesen Jürgen Falke.
 
7_900_blue
Merida One-Twenty 7.900
Terméklap
 
De nem csak az érzékeny felfüggesztés, hajtássemlegessége a lehető legkisebb pogózással, vagy fékezés közbeni működése teszik a ONE-TWENTY-t valódi innovációvá: Sokkal inkább a vadonatúj saját technikai fejlesztések mutatnak a jövőbe, mint a „Double Stop”, a „Down Tube Exit” és a „Guided Remote”. A „Double Stop” és a „Down Tube Exit” azt jelentik, hogy biztosított a belül futó kábelek és vezetékek mozgása, anélkül, hogy bármilyen gondot okoznának, miközben könnyebben hozzáférhetőek szerelés szempontjából is. Guided Remote – vagyis a rugóstag vezérlőkábele egy meghatározott görbülettel csatlakozik a taghoz, aminek köszönhetően minden helyzetben működik és soha nem karcolja meg a vázat. 
 
Mit kínál még az új ONE-TWENTY? 12 mm-es „E-Thru” tengelyt a hátsó kerékben, rövid, 70 mm-es kormányszárat (kivéve S méretben, ott 60 mm-es), megfelelő szélességű kormányt és laza 68 fokos fejcső-szöget. Utóbbi tulajdonságok kiváló lejtőző képességet kölcsönöznek a bringának, miközben a mászásban is meggyőző a 74.5 fokos ülőcső-szögnek köszönhetően. Első évében 6 alumínium modell érhető el.
 
Anélkül, hogy belemennénk a teljes paletta részletezésébe, különösen az off road bringások, a lejtők szerelmesei profitálnak majd legtöbbet a jövő évi fejlesztésekből. A jelentősen módosított 145 mm-t mozgó all mountain fully, a ONE-Forty 4 mm-rel rövidebb láncvillával érkezik, agilisabban irányítható és megnöveltük a sárférőhelyet is, ami például a 2.35" Schwalbe Hans Dampf gumik esetén 8 mm. A 160 mm-es össztelósunkat, a ONE-SIXTY-t is frissítettük: az 5 mm-rel hosszabb láncvillák és a 27.5"-os kerékszett javítják az enduró bringa lejtőn nyújtott teljesítményét. A ONE-TWNTY-hez hasonlóan ezeken a mountain bike-okon is találkozhatunk a „Double Stop” és „Down Tube Exit” technológiákkal, ami a vázon belüli kábelvezetést illeti.
 
7_700_silk_black
Merida One-Sixty 7.700
Terméklap
 
Természetesen a merevfarú mountain bike-ok kedvelői sem maradnak újdonság nélkül 2015-re: A sikeres 29"-os BIG.NINE kedvező árú TFS („Techno Forming System”) alumínium változatai új csövekkel és teljesen áttervezett geometriával készülnek majd, amitől kevésbé lesznek „agresszív” bringák a karbon kollégáikhoz képest.
 
1000_Carbon
Merida Big.Nine 1000
Terméklap
 
Történt még egy fontos változás a geometriákon vagy a felfüggesztések kialakításán túl: 2015-től a karbon Merida kerékpárok neve után egy négy számjegyű kód jelzi a felszereltségi szintet, például RIDE 7000, RIDE 5000. Az alumínium bringáknál hasonlóan egy háromjegyű kód, például RIDE 500, RIDE 400 stb. A mountain bike-oknál a kerékméret is kiderül a névből: ha 9-es van a kerékpár nevében, az a 29"-osra utal, a 7-es a 27.5"-osra, a 6-os pedig a klasszikus 26"-os verzióra. Például a NINETY-NINE 9. 7000-ből kiolvasható, hogy egy karbon 29-esről van szó.
 
Forrás: Merida 2015 sajtóközlemény
 
Az országúti újdonságokról itt olvashatsz.
HU | RO