Merida hegyikerékpárok A-Z-ig

Tízen évvel ezelőtt mennyire egyszerű dolga volt a kerékpár vásárlónak, ha terepezésre alkalmas bringát szeretett volna venni! Bement a kerékpárboltba, és azt mondta: „egy mountainbike-ot szeretnék”. Erre pedig a kereskedő mutatott neki többfélét, esetleg visszakérdezett, hogy merev vázast, vagy összteleszkópos kivitelt szeretne? Mára ez a kérdés sokkal bonyolultabb lett, ezért is szeretnénk egy kis segítséget nyújtani a bringáink közötti eligazodásban. 
 
190326 MEMTB 1
 
Régen csak a 26”-os kerékméret létezett a hegyikerékpároknál, mára pedig a Merida kínálatában is már csak a belépő kategóriában találsz ilyeneket, mert a 27.5”-os és a 29”-os kerekű gépek átvették az uralmat. Az utóbbi években pedig tovább bonyolódott a helyzet a „plusszos” kerékméretekkel, hiszen mind a 27.5”-osból létezik 650B+ méret, mind a 29”-osból és a fatbike kerekekről még nem is beszéltünk. Miért kell ennyi féle-fajta kerékméret? A mountain bike-ok kínálata is specializálódott, ahogy ezt az országúti bringáknál láthattuk, ezért a kerékméreteket is a felhasználási területekhez igazítják. Talán ezen analógia mentén be tudjuk mutatni nektek a Merida kínálatát, hogy könnyebben ki tudjátok választani a nektek megfelelőt, mivel már az oldalunkon is kerékméret szerint válogathattok!
 
20-MD_blugrn_MY2019.jpg
Merida 2019 Big.Seven 20-D
Terméklap
 
Ahogy már említettük, a belépő szintet, a Merida Big.Seven / Big.Nine 20/40 széria jelenti, ami azoknak készült, akik nem terveznek komoly hegyikerékpározást, vagy maraton versenyzést, de szeretnének földutakon is közlekedni, túrázni, esetleg a környékükön nagyon rosszak az útviszonyok. Erre a felhasználási területre ezek a kerékpárok tökéletesek. Természetesen már itt is megtalálhatóak a hidraulikus tárcsafékek és a teleszkópos villák is, hiszen vérbeli hegyikerékpárok ezek, csak kedvezőbb áron. 
 
500_grnblk_MY2019.jpg
Merida 2019 Big.Seven 500
Terméklap
 
Magasságunknak megfelelően választhatunk, hogy 27.5” (650B) vagy 29”-os kerékkel szeretnénk megvenni a bringát. És ezt már a Big.Seven illetve Big.Nine 20-D esetében is megtehetjük! A Merida törekszik arra, hogy mindenki a kerékpározási stílusának, és főleg a testmagasságának megfelelő kerékmérettel tudjon tekerni. A Big.Seven esetében, mivel ez a kisebbik, 27.5”-os kerekű, egészen XS (13.5”) vázmérettől lehet válogatni L (18.5”)-esig. Miért nem S (15”)-XXL (23”)-ig mint a 29”-os kerekű Big.Nine-nál? A válasz egyszerű. A 29-es kerékméret nem ideális azoknak, akik testmagassága 160 cm alatt van, de igazából csak a 175 cm fölöttiek fogják tudni kihasználni a nagyobb kerékméret előnyeit. Akik viszont 180 cm fölötti magasságúak, azoknak a 27.5”-os lesz túl „kicsi”, nekik sokkal előnyösebb a 29”-os méretű. Ezért készíti a Merida „eltolva” a vázak méretezését, és a Big.Seven esetében XS-től L-esig megy a méretezés, míg a Big.Nine-nál S-XXL-ig. Az S-M-L méret mindkét modellnél jelen van. 
 
7_300_grngrn_MY2019.jpg
Merida 2019 Juliet 7.300
Terméklap
 
Természetesen ezeknek a montiknak van női verziója is. A Merida „JULIET” geometriánál különös figyelmet kapott a nőies testtartás és a kiegészítők(nyereg, markolat) is a hölgyekhez lettek tervezve.
 
190326 MEMTB 2
 
Ne gondolja azonban senki, hogy csak belépő szintű Big.Seven illetve Big.Nine gépeket tartalmaz a Merida kínálata, hiszen a Big.Nine Team nyergében számos nemzetközi, és hazai győzelem született, sőt a Big.Nine Team nyergében lett Gunn Rita Dahle maraton világbajnok 2015-ben, ami a nem kevesebb, mint tizedik világbajnoki címe volt! Tehát a „BIG” széria a hétvégi kiruccanásoktól a profi versenyzésig kínál hegyikerékpárokat 184.900-től 1.890.000-ig.
 
 190326 MEMTB 3
 
Innen már egy lépéssel odébb az összteleszkópos bringák vannak, és persze nem lesz olyan könnyű a választás mint a merev vázasok esetében, mert itt a kerékméret már nem a testmagasság függvénye, hanem a felhasználási területé. A Ninety-Six, One-Twenty, One-Forty, One-Sixty nevű fully-kból áll a Merida össztelós palettája, jelentősen eltérő tudással.
 
TEAM_MY2019.jpg
Merida 2019 Ninety-Six 9.Team
Terméklap
 
Ha XCO versenyzés a cél, akkor a Ninety-Six a jó választás. Számos világkupa győzelem és dobogó kötődik a Ninety-Six néven futó modellhez, melynek nevében a „ninety-six” a rugóutat jelöli, vagyis 96 mm-t mozog hátul. A nagyobb kerékátmérő miatt „haladósabb” a bringa, és a mai technikás, letörésekkel tarkított XCO versenypályákon is előnyösebb mint a 27.5”-os kerékméret. Mivel ultrakönnyű karbon vázas bringáról van szó, ezért a vételára is magasabb, de a piacon egyre kevesebb a 10 kg körüli össztelós versenymonti, a Merida pedig ilyet is kínál neked!
 
9.6000-wht-blk
Merida 2019 One-Twenty 9.6000
Terméklap
 
Még mindig akár versenyzésre is alkalmas, de már a maraton és túra/trail kategóriában, a One-Twenty széria, ami hátul 120 mm-es rugóúttal rendelkezik, és nagyon széles körben használható, hiszen élménnyé teszi a terepen való túrázást, de nem lepődik meg a nehéz ösvényeken sem. Kevés dolog állja az útját. Az összteleszkópos hegyikerékpárok között itt találsz egészen kedvező árú modellt is, mint például a One-Twenty 500-es, de olyan karbon csúcsmodellt is mint a One-Twenty 9000:
 
190326 MEMTB 4
 
José Antonio Hermida és az új One-Twenty 9000
 
 
 
400_copbrn_MY2019.jpg
Merida 2019 One-Forty 400
Terméklap
 
 
Amikor valami többre vágysz, valami vadabbra, és mindezt terepen, akkor hosszabb rugóútra lesz szükséged! Tudásában túlmutat az előzőeken a One-Forty, melynek váza 140 mm-t mozog, elöl pedig 150-es villával szerelik. Igazából a hazai hegyek között ez a bringa mindenre elegendő, akkor is ha nagy tempóval szoktál lejtőzni, és nem félsz az ugrásoktól sem. Ami a jó hír, hogy geometriájának köszönhetően nem csak a lejtőn, hanem az emelkedőn is hű társad lesz, sőt akár túrázni is kiváló, hiszen súlyban nem igazán tér el az előbb bemutatott One-Twenty-től. Brutális, 2.6” széles gumikkal szereli a Merida ezen hegyikerékpárjait, így tényleg mindenen(IS) át tudsz menni vele. 
 
600_olvred_MY2019.jpg
Merida 2019 One-Sixty 600
Terméklap
 
A csúcsot, legalábbis rugóútban biztosan a One-Sixty jelenti, 160/170 mm-es rugóúttal az endúrózás fanatikusainak. Kisebb csoda, hogy mégis lehet vele hegynek fölfelé haladni, ahogy arról a Bikemag.hu is beszámolt. Lefelé pedig kevés ellenfele akad, módosítás nélkül alkalmas akár enduro versenyzésre is! Természetesen itt is már „csak” 650B-s kerékmérettel lehet találkozni, hiszen minél durvább a felhasználási terület, annál jobb ez az átmérő. Ezzel a montival tényleg nincsen lehetetlen, és a lejtőn csak a bringás tudása szabhat határt a száguldásnak. 
 
Ezennel majdnem a végére értünk a Merida hegyikerékpáros palettájának, és talán az eltérő kerékméretek is kicsit jobban áttekinthetőek lettek. Azonban a legújabb trend, az elektromos rásegítés, megbolondítja még az összképet, ugyanis majd mindegyik hegyikerékpár kapható pedelec/ebike kivitelben is. Természetesen ezen nem „motorok” hiszen a rásegítés csak tekerés közben működik, és a rásegítés mértéke függ a pedálozásba befektetett energiától!
 
500-red-blk
Merida 2019 eBig.Nine 500
Terméklap
 
Az eBig.Nine az XC orientált Big.Nine széria rásegítéssel ellátott verziója, túrázáshoz, könnyebb terepezésekhez, de komoly hatótávolsággal. 
 
600-olive
Merida 2019 eOne-Twenty 600
 
Az eOne-Twenty, a terepezős, maratonozós össztelós kerékpár „villany” kivitele, de masszív „plusszos”, azaz 2.8” széles agresszív terepgumikkal, amivel élvezetes, és biztonságos a montizás.
 
900-E_grnblk_MY2019.jpg
Merida 2019 eOne-Sixty 900-E
 
Végül de nem utolsó sorban itt az eOne-Sixty, a legjobb ami történhetett egy elektromos össztelós bringával. Egyszerűen legyőzhetetlen a lejtőkön, miközben világkupa tempót tudsz vele menni az emelkedőkön. Az 500 Wh-s akkumulátora pedig szinte kifogyhatatlan energiát biztosít a hegyek között!
 
Reméljük sikerült ezzel az írással megkönnyítenünk a választást, de ha mégis maradt volna benned kérdés, akkor gyere el a Concept Store üzletünkbe, ahol a Merida teljes választéka megtekinthető, sőt tesztkerékpárokkal is rendelkezünk, így magad is meggyőződhetsz a bringák viselkedéséről!