Merida hegyikerékpárok A-Z-ig

Tízen évvel ezelőtt mennyire egyszerű dolga volt a kerékpár vásárlónak, ha terepezésre alkalmas bringát szeretett volna venni! Bement a kerékpárboltba, és azt mondta: „egy mountainbike-ot szeretnék”. Erre pedig a kereskedő mutatott neki többfélét, esetleg visszakérdezett, hogy merev vázast, vagy összteleszkópos kivitelt szeretne? Mára ez a kérdés sokkal bonyolultabb lett, ezért is szeretnénk egy kis segítséget nyújtani a bringáink közötti eligazodásban. 
 
180515 milyen mtb 3
 
Régen csak a 26”-os kerékméret létezett a hegyikerékpároknál, mára pedig a Merida kínálatában is már csak a belépő kategóriában találsz ilyeneket, mert a 27.5”-os és a 29”-os kerekű gépek átvették az uralmat. Az utóbbi években pedig tovább bonyolódott a helyzet a „plusszos” kerékméretekkel, hiszen mind a 27.5”-osból létezik 650B+ méret, mind a 29”-osból és a fatbike kerekekről még nem is beszéltünk. Miért kell ennyi féle-fajta kerékméret? A mountain bike-ok kínálata is specializálódott, ahogy ezt az országúti bringáknál láthattuk, ezért a kerékméreteket is a felhasználási területekhez igazítják. Talán ezen analógia mentén be tudjuk mutatni nektek a Merida kínálatát, hogy könnyebben ki tudjátok választani a nektek megfelelőt, mivel már az oldalunkon is kerékméret szerint válogathattok!
 
20-D_ttnblu_MY2018.jpg
Merida MATTS 6.20-D
Terméklap
 
Ahogy már említettük, a belépő szintet, a Merida Matts széria jelenti, ami azoknak készült, akik nem terveznek komoly hegyikerékpározást, vagy maraton versenyzést, de szeretnének földutakon is közlekedni, túrázni, esetleg a környékükön nagyon rosszak az útviszonyok. Erre a felhasználási területre a 26”-os kerék is tökéletes, illetve nem korlátozza semmiben a monti használatát. Attól, hogy bejöttek a nagyobb kerékméretek, még a 26-ossal is el lehet jutni bárhová ahová a „nagyobbakkal”. Természetesen már itt is megtalálhatóak a hidraulikus tárcsafékek és a teleszkópos villák is, hiszen vérbeli hegyikerékpárok ezek, csak kedvezőbb áron. 
 
300_antgrn_MY2018.jpg
Merida Big.Seven 300
Terméklap
 
300_blured_MY2018.jpg
Merida Big.Nine 300
Terméklap
 
Amennyiben feljebb lépünk egy szinttel, akkor már választhatunk, hogy 27.5” (650B) vagy 29”-os kerékkel szeretnénk megvenni a bringát. És ezt már a Big.Seven illetve Big.Nine 20-D esetében is megtehetjük! A Merida törekszik arra, hogy mindenki a kerékpározási stílusának, és főleg a testmagasságának megfelelő kerékmérettel tudjon tekerni. A Big.Seven esetében, mivel ez a kisebbik, 27.5”-os kerekű, egészen XS (13.5”) vázmérettől lehet válogatni L (18.5”)-esig. Miért nem S (15”)-XXL (23”)-ig mint a 29”-os kerekű Big.Nine-nál? A válasz egyszerű. A 29-es kerékméret nem ideális azoknak, akik testmagassága 160 cm alatt van, de igazából csak a 175 cm fölöttiek fogják tudni kihasználni a nagyobb kerékméret előnyeit. Akik viszont 180 cm fölötti magasságúak, azoknak a 27.5”-os lesz túl „kicsi”, nekik sokkal előnyösebb a 29”-os méretű. Ezért készíti a Merida „eltolva” a vázak méretezését, és a Big.Seven esetében XS-től L-esig megy a méretezés, míg a Big.Nine-nál S-XXL-ig. Az S-M-L méret mindkét modellnél jelen van. 
 
180515 milyen mtb 1
 
Ne gondolja azonban senki, hogy csak belépő szintű Big.Seven illetve Big.Nine gépeket tartalmaz a Merida kínálata, hiszen a Big.Nine Team nyergében számos nemzetközi, és hazai győzelem született, sőt a Big.Nine Team nyergében lett Gunn Rita Dahle maraton világbajnok 2015-ben, ami a nem kevesebb, mint tizedik világbajnoki címe volt! Tehát a „BIG” széria a hétvégi kiruccanásoktól a profi versenyzésig kínál hegyikerékpárokat 175.000-től 1.750.000-ig.
 
500_MY2018.jpg
Merida Big.Trail 500
Terméklap
 
Még mindig a merev vázaknál maradva, de egy kicsit a szokványos montizáson túlmutatva, íme a Big.Trail, ami nevéből adódóan egy trail bringa, „plusszos” kerekekkel, vagyis 650B+ mérettel felruházva. Elöl 130 mm-t mozgó teleszkóp simítja ki az utat, a 2.8” szélességű gumik pedig mindenen átgurulnak, és komoly stabilitást adnak. Kinek ajánlott a Big.Trail a brutális kerekeivel és leengedhető nyeregcsövével? Nem, nem csak azoknak akik keményebb kiképzésnek vetik alá a bringájukat, és szeretnek sziklás terepeken száguldozni, de nem akarnak egy nagyságrenddel több pénzt fizetni az összteleszkópos montiért! Azoknak is ideális lehet, akik most ismerkednek a terepezéssel, de biztonságot nyújt számukra a széles gumi és a masszív felépítés, illetve a nagyobb súlyú bicajosoknak is barátja lesz a Big.Trail széria. 
 
180515 milyen mtb 2
Merida Ninety-Six 9.7000
Terméklap
 
Innen már egy lépéssel odébb az összteleszkópos bringák vannak, és persze nem lesz olyan könnyű a választás mint a merev vázasok esetében, mert itt a kerékméret már nem a testmagasság függvénye, hanem a felhasználási területé. A Ninety-Six, One-Twenty, One-Forty, One-Sixty nevű fully-kból áll a Merida össztelós palettája, jelentősen eltérő tudással.
 
9_TEAM_MY2018.jpg
Merida Ninety-Six Team
Terméklap
 
Ha XCO versenyzés a cél, akkor a Ninety-Six a jó választás. Számos világkupa győzelem és dobogó kötődik a régebben Big Ninety-Nine néven futó modellhez, melynek nevében a „ninety-six” a rugóutat jelöli, vagyis 96 mm-t mozog hátul. A nagyobb kerékátmérő miatt „haladósabb” a bringa, és a mai technikás, letörésekkel tarkított XCO versenypályákon is előnyösebb mint a 27.5”-os kerékméret. Mivel ultrakönnyű karbon vázas bringáról van szó, ezért a vételára is magasabb, de a piacon egyre kevesebb a 10 kg körüli össztelós versenymonti, a Merida pedig ilyet is kínál neked!
 
9_600_copblu_MY2018.jpg
Merida One-Twenty 9.600
Terméklap
 
Még mindig akár versenyzésre is alkalmas, de már a maraton és túra kategóriában, a One-Twenty széria, ami hátul 120 mm-es rugóúttal rendelkezik, és nagyon széles körben használható, hiszen élménnyé teszi a terepen való túrázást, de nem lepődik meg a nehéz ösvényeken sem. Kevés dolog állja az útját. Az összteleszkópos hegyikerékpárok között itt találsz egészen kedvező árú modellt is, mint például a One-Twenty 9.600-as, sőt a szebbik nemnek van 27.5”-os kerékkel szerelt One-Twenty XT Edition Juliet is. 
 
800_yloblk_MY2018.jpg
Merida One-Forty 800
Terméklap
 
Amikor valami többre vágysz, valami vadabbra, és mindezt terepen, akkor hosszabb rugóútra lesz szükséged! Tudásában túlmutat az előzőeken a One-Forty, melynek váza 140 mm-t mozog, elöl pedig 150-es villával szerelik. Igazából a hazai hegyek között ez a bringa mindenre elegendő, akkor is ha nagy tempóval szoktál lejtőzni, és nem félsz az ugrásoktól sem. Ami a jó hír, hogy geometriájának köszönhetően nem csak a lejtőn, hanem az emelkedőn is hű társad lesz, sőt akár túrázni is kiváló, hiszen súlyban nem igazán tér el az előbb bemutatott One-Twenty-től. Brutális, 2.6” széles gumikkal szereli a Merida ezen hegyikerékpárjait, így tényleg mindenen(IS) át tudsz menni vele. 
 
600_redred_MY2018.jpg
Merida 2018 One-Sixty 600
Terméklap
 
A csúcsot, legalábbis rugóútban biztosan a One-Sixty jelenti, 160/170 mm-es rugóúttal az endúrózás fanatikusainak. Kisebb csoda, hogy mégis lehet vele hegynek fölfelé haladni, ahogy arról a Bikemag.hu is beszámolt. Lefelé pedig kevés ellenfele akad, módosítás nélkül alkalmas akár enduro versenyzésre is! Természetesen itt is már „csak” 650B-s kerékmérettel lehet találkozni, hiszen minél durvább a felhasználási terület, annál jobb ez az átmérő. Ezzel a montival tényleg nincsen lehetetlen, és a lejtőn csak a bringás tudása szabhat határt a száguldásnak. 
 
Ezennel majdnem a végére értünk a Merida hegyikerékpáros palettájának, és talán az eltérő kerékméretek is kicsit jobban áttekinthetőek lettek. Azonban a legújabb trend, az elektromos rásegítés, megbolondítja még az összképet, ugyanis majd mindegyik hegyikerékpár kapható pedelec/ebike kivitelben is. Természetesen ezen nem „motorok” hiszen a rásegítés csak tekerés közben működik, és a rásegítés mértéke függ a pedálozásba befektetett energiától!
 
600_redblk_MY2018.jpg
Merida eBig.Nine 600
Terméklap
 
Az eBig.Nine az XC orientált Big.Nine széria rásegítéssel ellátott verziója, túrázáshoz, könnyebb terepezésekhez, de komoly hatótávolsággal. 
 
500_blkgrn_MY2018.jpg
Merida eOne-Twenty 500
Terméklap
 
Az eOne-Twenty, a terepezős, maratonozós össztelós kerékpár „villany” kivitele, de masszív „plusszos”, azaz 2.8” széles agresszív terepgumikkal, amivel élvezetes, és biztonságos a montizás.
 
900-E_grnblk_MY2018.jpg
Merida eOne-Sixty 900-E
Terméklap
 
Végül de nem utolsó sorban itt az eOne-Sixty, a legjobb ami történhetett egy elektromos össztelós bringával. Egyszerűen legyőzhetetlen a lejtőkön, miközben világkupa tempót tudsz vele menni az emelkedőkön. Az 500 Wh-s akkumulátora pedig szinte kifogyhatatlan energiát biztosít a hegyek között!
 
Reméljük sikerült ezzel az írással megkönnyítenünk a választást, de ha mégis maradt volna benned kérdés, akkor gyere el a Concept Store bemutatótermünkbe, ahol a Merida teljes választéka megtekinthető, sőt tesztkerékpárokkal is rendelkezünk, így magad is meggyőződhetsz a bringák viselkedéséről!