Méretajánlás Merida kerékpárokhoz

2015.02.17.
Minen évben a katalógusunk mellékleteként készítünk egy táblázatot, amiben a testmagassághoz ajánljuk az aktuális Merida modellek vázmérteit. Ebben könnyen kikerehető, nagy valószínűséggel milyen vázzal kell rendelni az adott típust. Persze a javaslat átlagos testalkathoz szól, ettől eltérő (hosszabb, vagy rövidebb láb) testarányok módosíthatják az egyedileg megfelelő vázméretet.
 
Helyes kerékpár–beállítások 

150217 méretajánlás 4-1

Nyeregmagasság: nem árt ha tudjuk, milyen magasan ülünk a kerékpáron, és ezt a számot jól megjegyezzük – középcsapágytengelytől az ülés tetejéig mérünk.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

150217 méretajánlás 4-2

Ha első alkalommal ülünk egy idegen kerékpáron, akkor olyan magasra állítsuk a nyeregpozíciót, hogy ha a pedál alsó holtpontjában (helyesebben a nyereg-
hez legtávolabbi pontjában) a sarkunkkal érintjük a pedáltestet, a lábunk éppen nincs teljesen kinyújtva. Ebben a helyzetben rögzítsük a nyeregmagasságot, így a képen látható lábtartást érjük el. Ez megfelelően terheli izomzatunkat, nem fog megfájdulni sem a fenekünk, sem a combunk, vagy a derekunk. Ha a nyereg alacsony, akkor rossz izmokkal dolgozunk, égő, fájó érzést fogunk tapasztalni, ilyenkor az ízületek (térd, forgó, csípő) is rosszul terhelődnek.
 
 
 
 
 
 
 
 
150217 méretajánlás 4-3Vízszintes nyeregpozició: a pedálok vízszintes  állásában, lábunkat helyesen tart-va a pedálon: patent pedálnál bekattintva, hagyományos taposó pedálnál pedig a talppárnánkkal (Figyelem: nem a talpunk közepével!) nyomjuk a pedált. Egyenesen előre irányított lábfejjel megnézzük, hogy a képen lévő függő a jelzett pozícióban van–e, vagyis ellenőrizzük, hogy ebben a helyzetben térdünk függőlegesena pedál tengelye felett van–e. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
150217 méretajánlás 4-4Ellenőrizzük azt is, hogy megfelelő méretű-e a kormányszár. Alapvetően, ha a helyes vízszintes nyeregpozíciót jól beállítottuk, akkor a kormánynak – lepillantva – ki kell takarnia az első tengelyt. Ha a kormány mögött látjuk a tengelyt, akkor hosszú, ha előtte, akkor pedig rövid a kormányszárunk.
 
A táblázat innen letölthető.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
150217 méretajánlás 1
HU | RO